preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gornji Mihaljevec

 

Comenius projekt "Čarobno putovanje u svijet vode"

8. mobilnost - Łódź, Poljska

 

Osma mobilnost realizirana je u Łódźu u Poljskoj od 4. do 8.5.2015. Predstavnici naše škole bili su učenici 6. i 7.razreda: Jan Kos, Sabina Petković i Dominik Bogdan u pratnji učiteljice Ljubice Žabek-Horvatić (šk. koord. projekta) i ravnateljice Karmen Sklepić.

1. dan - 4.5.2015.


Zadnju mobilnost u našem projektu započeli smo velikim uzbuđenjem. Nervozu prvog leta zrakoplovom pokušali smo razbiti sa malo zabave i igre do polijetanja na igralištu preko puta zrakoplovne luke.

Neki se od nervoze nisu "gasili" sve dok putovanje nije počelo "za praf" i zrakoplov nije poletio, a kroz prozorčiće aviona nije pružila veličanstvena i nezaboravna slika oblaka iznad kojih smo letjeli. Usta su tada bila zatvorena a oči širom otvorene. Uživalo se u letu do Varšave koji je trajao nešto više od 1,5 sata.Nakon slijetanja u Varšavu, dočekao nas je mini-bus koji je nas i partnere iz Italije i Turske (koji su nas u zračnoj luci dočekali) prevezao od zračne luke Chopin do Łódźa (naše prave destinacije) udaljenog oko 130 km. Nakon srdačnog i toplog dočeka domaćina pred školom, učenici su sa svojim novim prijateljima krenuli njihovim domovima, a mi u Hotel Tobaco - preuređenu nekadašnju poznatu tvornicu cigareta.

Nakon smještaja u hotelu, s domaćicom Anjom i partnerima iz Italije i Turske pronašli smo ostale partnere koji su doputovali dan ranije, u novo izgrađenom (po sistemu mnogobrojnih starih tvornica u Lodzu) shooping centru - Manufactura i pridružili se zajedničkoj večeri.

2. dan - 5.5.2015.


Nakon doručka i okupljanja kod škole, s domaćinima smo krenuli na prvi radni zadatak. Ovaj dan bio je predviđen za posjet Wroclawu, udaljenom 200-tinjak km od Łódźa. U nešto više od dva i pol sata vožnje upoznali smo jedan manji dio Poljske - bogat obrađenim poljima i mnogobrojnim šumama. Dolaskom u Wroclaw, nakon kraće okrijepe s finim pecivom punjenim jagodama i sendvičima sa sirom, započeli smo posjet ZOO vrtu, tj. Africariumu - velikom Oceanariumu. U tren oka iz zapadnog dijela Poljske našli smo se u Africi. Naime Oceanarium, jedinstven u svjetskim razmjerima, pruža posjetiteljima susret s različitim ekosustavima vezanim uz vodeno okruženje Afrike. U brojnim akvarijima, rezervoaarima i bazenima doživjeli smo koraljne grebene Crvenog mora, slatkovodne ribe jezera u Malaviju i Tanganjiki. Oko nas u tunelu dugačkom 18 metara, plivali su morski psi, raže i neke čudne ribe kanala Mozambika. Vidjeli smo kako izgleda Obala kostura u Namibiji, a na vlastitoj koži osjetili ugođaj džungle oko rijeke Kongo. Bilo je ovo neobično i uzbudljivo putovanje - biti na kopnu, a okružen podvodnim svijetom!

Nakon što smo izašli iz podmorja Afrike, nastavili smo laganom plovidbom po rijeci Odri kroz Wroclaw, čije obale spaja više od dvjesto mostova.

Wroclaw jedno od važnijih industrijskih središta, financijsko i sveučilišno središte - velik broj visokoškolskih ustanova (Wroclavsko, Tehničko, Ekonomsko, Prirodnoznanstveno sveučilište, Medicinska, Muzička i Likovna akademija…) čini Wroclaw gradom studenata. Naravno to je i grad s mnoštvom povijesnih i kulturnih znamenitosti. Mi smo vidjeli samo neke u starom dijelu grada - Ostrow Tumski.

Nakon razgledavanja grada i slobodnog vremena za shooping, uslijedio je povratak u Łódź.

3. dan - 6.5.2015.


Treći dan boravka protekao je u znaku soli. Nakon doručka, put nas je vodio u 100-tinjak km udaljenu Klodawu, poznatu po rudniku kamene soli. Doznali smo da je on po veličini drugi u svijetu (nešto manji od rudnika kamene soli u Pakistanu). Nakon jučerašnjeg hodanja "podmorjem" ovaj put smo se zaozbiljno spustili 600 m ispod površine i razgledali jedan djelić od više od 6 000 km tunela koji se isprepliću u ovom rudniku. Doživljaj spuštanja rudarskim liftom sa zaštitnim kacigama na glavama bio je neponovljiv doživljaj.

Nakon hodanja uskim i vlažnim tunelom punim rudarskih vagona - što i nije bilo interesantno, ušli smo u ogromne dvorane kamene soli u kojima se sve caklilo, bilo suho, a ono što nas je najviše iznenadilo, bile su ogromne iskopane dvorane ispunjene skulpturama isklesanim u kamenoj soli.

Nakon povratka iz rudnika i kraćeg odmora u hotelu, u znaku soli, nastavili smo druženje uz večeru i dobro raspoloženje uz pjesmu i snimanje jedne scene za zajednički video, kod časnih sestara - Uršulinki koje drže slane sobe u koje dolaze na liječenje ljudi s problemima respiratornog sustava.

4. dan - 7.5.2015.


Zadnji dan susreta bio je konačno u školi domaćina. Uz srdačan doček s domaćim kruhom i soli, krenuli smo na kraću priredbu koju su pripremili učenici i učitelji škole, na kojoj su nam uručeni certifikati o sudjelovanju na mobilnosti.

Poslije priredbe razgledali smo školu, ušli u razrede, družili se s učenicima i izmijenili pokoju riječ (koliko smo se mogli sporazumjeti).

Nakon kraćeg predaha uz osvježenje prirodnim sokovima, imali smo susret s ravnateljem srednje škole koja je u sklopu škole domaćina, a nakon toga je slijedio vrlo uzbudljiv sportski susret - odbojkaški meč između ekipe Comenius projekta (čije boje su branili predstavnici Turske, Norveške i Poljske) i reprezentacije srednje škole. Utakmica je završila neriješeno!
Poslije oštre igre i navijanja, poslužen je ručak, a zatim se krenulo na radni dio susreta u kojem su se prezentirali obrazovni sustavi zemalja partnera. Tu je bilo mnogo pitanja, interesa…ali vremena za sve rasprave nije bilo dovoljno.

Oproštajna večera je bila u restoranu Balentino, nedaleko Łódźa. U ugodnom ambijentu, uz mnoštvo različitog jela, uživali smo i u glazbenom i plesnom programu Folklorne grupe Łódź.

Tijekom večere uživali smo u Pacovim videima koji su nastali kao rezultat dvogodišnjeg druženja. Uz zajedničku pjesmu i glazbene igrice koje je, kao i obično vodio Paco, oprostili smo se od naših ljubaznih domaćina ali i međusobno. Bio je ovo kraj jednog divnog druženja kojeg ćemo se svi dugo, dugo sjećati. Jednoglasno je prihvaćen prijedlog da se ista ekipa ponovno sastane negdje, u neko vrijeme - imali novi projekt ili ne, kako bi obnovili i potvrdili poznanstvo koje je preraslo u čvrsto i iskreno prijateljstvo.

Doviđenja do nekog novog susreta!

5. dan - 8.5.2015.


Dan povratka kući! Kako je bilo predviđeno, zajedno s talijanskim, turskim i grčkim timom prije odlaska svojim kućama - na različitim krajevima Europe, imali smo još prije odlaska u zračnu luku, organiziran kratki razgled Varšave. Nakon što smo Talijane ostavili u zračnoj luci ostatak ekipe krenuo je u stari dio Varšave. Vremena za razgledavanje nije bilo puno, ali ipak smo bacili oko na ljepote koje su nam se nudile, napravili nekoliko fotki i kupili još po koji suvenir.

Vrijeme je brzo prolazilo i nervozno smo čekali dolazak na aerodrom konačan povratak kući. Čekirali karte krenuli u proceduru za odlazak. Ali… čekao nas je šok…u avion nismo uspjeli uči i morali smo produžiti još jedan dan boravka u Varšavi!

Nakon prvog šoka i nevjerice što nam se to događa, što napraviti, gdje su nam putne torbe, kako se ipak vratiti kući… uz veliki McDonald's sredili smo misli i donijeli potrebne odluke. Kupiti nove karte, a vrijeme do novog odlaska ispuniti noćnim razgledavanjem Varšave. Iako se mlađem dijelu ekipe ideja o razgledavanju nije previše dojmila, na kraju su bili oduševljeni onime što su vidjeli i doživjeli.

I napokon - nakon naporne i neugodne noći, slijedeći dan uspjeli smo se vratiti kući - u Hrvatsku! Dome - slatki dome!

Ljubica Žabek-Horvatić


e-Dnevik

Aktualno
PROJEKTI
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkovi > Zarazno
 > Zabava

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Gornji Mihaljevec / Gornji Mihaljevec 16, HR-40306 Gornji Mihaljevec / os-gornji-mihaljevec.skole.hr / ured@os-gornji-mihaljevec.skole.hr
preskoči na navigaciju