preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gornji Mihaljevec

vijesti


"Sveta Kata, medene slastice i vjenčići na vrata!"

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 3. 12. 2018. 12:46

Sveta Kata, medene slastice i vjenčići na vrata

Školski projekt i humanitarni sajam za Svetu Katu

Već tradicionalno, u tjednu koji prethodi blagdanu Svete Katarine, u našoj se školi provodi školski projekt i humanitarni sajam u sklopu projekta „Škole za Afriku“.

Projekt je realiziran u tjednu od 19. do 23. studenog pod geslom "Sveta Kata, medene slastice i vjenčići na vrata!", dok je 25. studenog na sam blagdan Svete Katarine – zaštitnice župe, održan humanitarni sajam...

 [više]


Nacionalni preventivni projekt "Zdrav za 5"

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 3. 12. 2018. 11:19

Zdrav za 5

Nacionalni preventivni program za suzbijanje ovisničkog ponašanja mladih Zdrav za 5
Šk. god. 2018./2019.

Već nekoliko godina za redom naša škola sudjeluje u provedbi preventivnog nacionalnog projekta „Zdrav za  5“. Projekt se svake godine provodi s učenicima 8.razreda...

Ove godine projekt je započeo u vrijeme Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava svake godine u vremenu od 15.11. do 15.12.

 [više]


Projekt Aktivni mladi protiv nasilja

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 19. 9. 2018. 18:28

Projekcija filma Oblak

U petak 14. rujna 2018., u suradnji s Centrom za kulturu Čakovec u sklopu projekta „Aktivni mladi protiv nasilja“ i Kina za mlade, Udruga ZORA održala je tematsku projekciju filma „Oblak“. Film govori o tragičnoj smrti srednjoškolca Luke Ritza, žrtve vršnjačkog nasilja, unutarnjoj borbi njegovih roditelja i prijatelja, nastojanjima da dođu do počinitelja i svemu onome čemu je Luka Ritz postao simbol, a prvenstveno borbi protiv nasilja nad i među mladima...

 [više]


Sveta Kata, slastice i vjenčići na vrata!

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 1. 12. 2017. 07:55

Sveta Kata, slastice i vjenčići na vrata!

Školski projekt i humanitarni sajam za Sv. Katu - u sklopu projekta "Škole za Afriku"

Već tradicionalno, u tjednu koji prethodi blagdanu Svete Katarine, u našoj se školi provodi projekt kojeg svake godine malo izmijenimo i "ukrasimo" novitetima ...

Tako smo ga ove godine realizirali u tjednu od 20. do 25. studenog pod geslom "Svata Kata, slastice i vjenčići na vrata!".

 [više]


Projekt Trening životnih vještina u 4. razredu

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 25. 5. 2017. 08:35

Projekt Trening životnih vještina (TŽV) - s ciljem Programa promocije zdravlja i osobnog razvoja, koje je iniciralo Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga MŽ i Zavod za javno zdravstvo MŽ, početkom ove školske godine, započela je provoditi Međimurska županija u svim 4. razredima osnovnih škola naše županije. U okviru ŠPP-a, u ovaj projekt bili su uključeni i učenici 4. razreda naše škole.

 [više]


Mjesec borbe protiv ovisnosti 2016.

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 19. 12. 2016. 09:27

Mjesec borbe protiv ovisnosti 2016.

Ovogodišnje završno obilježavanje na županijskom nivou Mjeseca borbe protiv ovisnosti održano je 15. prosinca 2016. u OŠ Strahoninec.

 [više]


Sveta Kata - slastice na vrata!

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 1. 12. 2016. 12:52

Sveta Kata - slastice na vrata!

Školski projekt i humanitarni sajam za Sv. Katu - u sklopu projekta "Škole za Afriku"

Sada već tradicionalno, u razdoblju od 21. do 25. studenog u našoj školi proveden je školski projekt "Sveta Kata – slastice na vrata" pod geslom:

Ono najbolje u čovjekovu životu su njegova mala, bezimena djela dobrote i ljubavi.
Dobrota u riječima stvara povjerenje.
Dobrota u mislima stvara dubinu.
Dobrota u davanju stvara ljubav.
 [više]


Sveta Kata, slastice na štand!

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 7. 12. 2015. 14:29

Humanitarni sajam za Sv. Katu 2015.

Školski projekt i humanitarni sajam za Sv. Katu - u sklopu projekta "Škole za Afriku"

25. studenog na blagdan Sv. Katarine učenici naše škole prodavali su kolače, anđele, čestitke, pšenicu i druge stvarčice kako bi pomogli djeci Afrike!

 [više]


Edukacija Sigurnost na Internetu

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 9. 11. 2015. 21:26

Edukacija Sigurnost na Internetu

Školski preventivni program SIGURNOST NA INTERNETU - suradnja škole i policije u edukaciji učenika

6. studenog 2015. je u suradnji s PUM u našoj školi, uoči Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji traje svake godine od 15. studenog do 15. prosinca, provedena edukacija učenika od 5. do 8. razreda na temu SIGURNOST NA INTERNETU.

 [više]


7. susret mreže Škola bez nasilja

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 12. 5. 2014. 23:17

U Osnovnoj školi Kuršanec 12. svibnja 2014. održao se 7. susret Mreže škola bez nasilja Međimurske županije. Na susretu je bila prikazana izvrsna edukativna predstava "Nasilje, za nasilje nema opravdanja" u režiji Zijaha Sokolovića s kojom izvođači već 3. godinu gostuju diljem Hrvatske. Predstavu su izvode članovi Udruge Riječi/Prave/Predstave teatra The Arto iz Zagreba.
 
Mladi glumci Dunja i Marko u sat vremena vrhunskom glumom zorno su približili svim prisutnima nebrojene i često prisutne primjere nasilja na svim područjima života. Nakon predstave  kroz zajedničko druženje sudionika i glumaca razmijenili smo utiske o predstavi i iskustava u provođenju programa te  ponaosob čestitali glumcima. 
 
Na susretu su sudjelovali: školska koordinatorica programa "Stop nasilju među djecom" pedagoginja Vesna Branilović i učenici članovi grupe vršnjačke pomoći: Sabina Petković (5.r), Lea Brgles (8.a) i David Kraljić (8.b).

 

Vesna Branilović
pedagoginja škole

 

Predstavnici naše škole s glumcima Dunjom i Markom.

 

 

 [više]


Živim život bez nasilja

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 12. 5. 2014. 22:23

Preventivni nacionalni projekt

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo unutarnjih poslova

 

Naša škola uz OŠ Štrigova izabrana je na nivou Međimurske županije za sudjelovanje u projektu prevencije nasilja - projekt "Živim život bez nasilja" - koji vode koordinatorica za Policijsku upravu međimursku Marina Matulic – Horvat i koordinatorica za Školske preventivne programe Međimurske županije Andreja Zadravec Baranašić. Projekt se provodi u 7.razredu i koordinira ga na nivou škole pedagoginja Vesna Branilović u suradnji s razrednicom 7.razreda Lidijom Novak Levatić.
 
PRVI DIO PROJEKTA proveden je u OŠ Štrigova 27. ožujka 2014. Tamo  su naši učenici 7. razreda, ravnateljica Karmen Sklepić, pedagoginja Vesna Branilović i asistent u nastavi Saša Šegović, uz domaćine isto učenike 7. razreda, sudjelovali na edukativnom predavanju o nasilju (vrste, oblici, prepoznavanje, zakonski propisi) koje je provela koordinatorica za Policijsku upravu međimursku Marina Matulic – Horvat. Nakon predavanja predstavnik udruge Status M iz Zagreba Mislav Mandir proveo je s učenicima odličnu interaktivnu radionicu na temu nasilja: kako reagirati na nasilje u životnim situacijama.
Vrhunac edukacije bila je predstava "Nasilje, za nasilje nema opravdanja" u režiji Zijaha Sokolovića koji su izvrsno izveli mladi glumci Vedran i Dunja, članovi udruge Riječi/Prave/Predstave teatra The Arto iz Zagreba. Poslije predstave upriličeno druženje sudionika projekta.
 
DRUGI DIO PROJEKTA proveden je u svakoj školi zasebno. Na satu razrednog odjela pedagoginja je s učenicima razgovarala s učenicima o utiscima iz Štrigove a sljedeći sat su gosti bili koordinatori projekta predstavnici PUM-a i ŠPP-a koji su održali tribinu s učenicima, pedagoginjim i razrednicom.
 
U ZAVRŠNOM, TREĆEM DIJELU PROJEKTA učenici su izradili likovne radove na temu "Živim život bez nasilja" i popunili evaluacijski upitnik projekta. Učenički radovi poslani su na odabir za potrebe izložbe koja će se organizirati u sklopu projekta a ankete proslijeđene u PUM radi daljnje obrade.
 
Naši učenici su vrlo dobro prihvatili ovakav način edukacije za prevenciju nasilja i izrazili želju da slijedeće školske godine učenici 7. razreda OŠ Štrigova budu gosti u našoj školi  te da nastave suradnju započetu ovim projektom.

 

Vesna Branilović
pedagoginja škole

 

 

 

 

 

 

 [više]


Mjesec borbe protiv ovisnosti 2013.

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 22. 1. 2014. 16:58

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti bio je Pokrenimo zajednicu u prevenciji ovisničkih ponašanja mladih, s ciljem osvješćivanja lokalne zajednice i poticanja na borbu protiv ovisnosti.

 

Tijekom mjesec dana proveden je niz aktivnosti s učenicima, u koordinaciji pedagoginje škole Vesne Branilović i u suradnji s učiteljem likovne kulture Domagojem Zoričićem i pomagačem u nastavi Sašom Šegovićem.

 

Organizirana je kreativna radionica izrade promotivnih materijala s učenicima sedmih i osmih razreda. Učenici su izrađivali magnetiće s antialkoholnim porukama.

S učenicima osmih razreda izrađen je plakat na temu alkohol. Koristeći izvore na Internetu te proučavajući knjigu Mladi i alkohol (izdavač: Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije) učenici su došli do mnogih činjenica i podataka o konzumaciji alkohola, između ostalog o utjecaju alkohola na organizam, povezanosti alkohola i prometnih nesreća, posljedicama vožnje pod utjecajem alkohola te su upoznali zakonske regulative o mladima i alkoholu. Na kraju su izradili plakat na temelju podataka do kojih su došli tijekom istraživačkih aktivnosti.

Učenici su obišli javne ustanove u našem mjestu, podijelivši magnetiće s antialkoholnim porukama. Posjetili su mjesnog liječnika i zubara kao i trgovački centar dijeleći promotivne materijale.

 

Vrhunac Mjeseca borbe protiv ovisnosti bila je završna svečanost održana 11. prosinca 2013. u OŠ Belica gdje su se okupili predstavnici svih osnovnih škola koje su sudjelovale u projektu. Našu školu su predstavljali učenici 8.b razreda - Sandra Kelnerić, Antun Doničar i Jelena Kocen. Kroz prigodnu PowerPoint prezentaciju prisutni su upoznati sa sadržajima aktivnosti koje smo realizirali u školi tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, s fotografijama s radionica izrade promotivnih materijala i plakata i fotografijama snimljenim tijekom obilaska javnih ustanova. Na kraju je za sve prisutne učenike održan zabavno-kreativni kviz.

 

Vesna Branilović, pedagoginja škole
Saša Šegović - asistent u nastavi, A.M.Vuković - uč. mat.

 

Svakako pogledajte fotografije nastale tijekom realizacije navedenih aktivnosti u foto-galeriji Mjesec borbe protiv ovisnosti.

 

 

 [više]


Međunarodni programi prevencije nasilja u našoj školi

Autor: Milena Korunić, 23. 10. 2013. 16:53

Od CAP programa Udruge roditelja KORAK PO KORAK do programa UNICEF-a STOP NASILJU MEĐU DJECOM i PREKINI LANAC

Većina nas ljudi odbacuje nasilje i želi živjeti bez straha, u uvjetima gdje ćemo moći uživati temeljna ljudska prava. Život bez nasilja posebno je važan za djecu i mlade jer nasilje može ugroziti njihov razvoj. Svako dijete ima pravo živjeti u okruženju u kojem se osjeća zaštićeno bez obzira na to da li je riječ o obiteljskoj, školskoj ili nekoj drugoj sredini.

Nažalost, živimo u svijetu u kojem je nasilje stalno prisutno i na nama svima je da djecu pripremimo da se s njime znaju suočiti. Izuzetno je važno da djecu poučavamo da prepoznaju sve oblike nasilja te da budu spremni reagirati na način da zaštite sebe i druge.

U svemu tome, mi učitelji, uvijek tražimo suradnju roditelja koje poučavamo da i oni budu spremni sprječavati nasilje ma gdje god se ono pojavilo.

Naša škola uključena je u tri programa prevencije nasilja:  

1. CAP program, međunarodni program za sprječavanje zlostavljanja djece, provodimo čak 10. godinu za redom.  Program u Hrvatskoj koordinira  Udruga roditelja Korak po korak iz Zagreba uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Moto tog učinkovitog programa je da SVAKO DIJETE IMA PRAVO BITI SIGURNO, JAKO I SLOBODNO.

Educirani CAP tim poučava svake godine učenike 2.razreda  strategijama obrane od napada  kako od druge djece tako i od odraslih osoba. CAP tim škole čine dvije naše učiteljice Aleksandra Maria Vuković i Marta Lončar Vinković  i ja kao voditeljica tima. Voditeljica tima educira u vidu predavanja roditelje učenika 2 .razreda i svake 3.godine sve djelatnike škole.

 

 

2. STOP NASILJU MEĐU DJECOM,  za sigurno i poticajno okruženje u školi, UNICEF program sprječavanja međuvršnjačkog nasilja.

   Naša se škola tijekom  šk.godine 2007./08 pripremala za ovaj, široj javnosti,  dobro  poznat program svjetske organizacije za djecu UNICEF. Naša ravnateljica Karmen Sklepić,  poznavajući dobrobiti i međunarodni značaj ovog programa, od prvog je trenutka dala podršku  suradnji naše škole s UNICEF-om. A isto tako i cijelo Učiteljsko vijeće. Kao stručni suradnik – pedagog uspostavila sam suradnju s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku u Zagrebu. Dobili smo odobrenje za ulazak u program što za nas značilo i financiranje troškova provođenja programa od strane UNICEF-a. Mentorica UNICEF-a Alenka Bilić predstavila je program na sjednici Učiteljskog vijeća  u proljeće 2007.  I tada već započinjemo opsežne pripreme  za ulazak u program edukacije svih djelatnika škole a posebice nastavnog osoblja . Edukaciju je provodila mentorica Alenka Bilić u vidu radionica.

Nakon edukacije osoblja škole  u školi se provodi 7 koraka do sigurnijeg okruženja  koji  razrađuju informiranje, edukaciju, preventivne mjere i postupanje u slučaju nasilja . Učitelji educiraju učenike i roditelje i na nivou škole se stvara tzv. Zaštitna mreža. Važno je naglasiti da svaki razredni odjel sa svojom razrednicom donosi svoje vrijednosti ,pravila i posljedice koje u vidu plakata stoje u učionici i mogu ih primijeniti uvijek kad zatrebaju.

Škola je u studenom 2008. na državnoj svečanosti   u Opatiji dobila priznanje Škola bez nasilja. Priznanje su ravnateljici i pedagoginji  - koordinatorici programa uručili tadašnja direktorica Ureda UNICEF-a  za Hrvatsku Tanja Radočaj, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović  i ambasador dobre volje UNICEF-a Slaven Bilić.

U  školi se na početku svake šk.godine  formira Grupa vršnjačke pomoći – učenika volontera – predstavnika  5.-8.razreda koji  vrše nadzor među učenicima u školi i na putu škola – dom te prijavljuju učiteljima svako nasilje. Njima se mogu obratiti svi učenici za pomoć. Grupu vode stručne suradnice pedagoginja i knjižničarka.

 

 

3. PREKINI LANAC – UNICEF  program prevencije elektroničkog nasilja

je bio logičan nastavak programa STOP NASILJU MEĐU DJECOM.  Kako su u životu djece mobiteli i Internet sve prisutniji od osobite je važnosti uvesti djecu na siguran način u svijet elektroničkih komunikacija. U našoj školi ovaj program se počeo  provoditi 2010./2011. prema istoimenom priručniku UNICEF-a. Koordinatorice programa su pedagoginja , knjižničarka i učiteljica informatike.

VAŽNO: U svemu ovome što se odnosi na sprječavanje svih oblika nasilja, mi djelatnici ove škole, nadamo se da ćemo imati i dalje punu podršku svih vas učenika, roditelja i ostalih koji radite s mladima i djecom jer samo zajedničkim snagama možemo sigurno okruženje.

Bilo bi dobro da svi mi u općini Gornji Mihaljevec  želimo da nam djeca i mladi budu SIGURNI, JAKI I SLOBODNI i da na tom planu zajednički i  organizirano djelujemo.

                                                                                                 PEDAGOGINJA ŠKOLE:
Vesna Branilović, prof

 [više]

  

 

10. OBLJETNICA PROVEDBE CAP PROGRAMA U NAŠOJ ŠKOLI

 MEĐUNARODNI PROGRAM sprječavanja zlostavljanja djece

 Program se provodi u suradnji s Udrugom roditelja Korak po korak iz Zagreba koja jedina u Hrvatskoj ima licencu za provođenje ovog međunarodnog programa.

Program svake školske godine provodi u 2.razredu CAP tim škole u sastavu: pedagoginja Vesna Branilović - voditeljica tima te članice učiteljice Aleksandra Maria Vuković i Marta Lončar Vinković. Program se provodi kroz više aktivnosti: predavanje za roditelje koje provodi pedagoginja i radionicu za djecu u koju  provodi cijeli CAP tim.

Svake 3.godine ponavlja se i predavanje za sve zaposlenike škole. Odrasli – roditelji djece i svi zaposlenici škole upoznaju se s vrstama nasilja i mogućim posljedicama te zakonskom regulativom tog problema. Djeca uče strategije samozaštite kroz igrokaze koji su im zanimljivi i tako preko glume lakše pamte. Za bolju učinkovitost programa izuzetno je važno da se strategije zaštite ponavljaju što s djecom rade razrednica i pedagoginja.

                                                                                                                                                                                                                        Pedagoginja: Vesna Branilović, prof.

Učenici sadašnjeg 4. razreda na kraju provedbe CAP programa u  2. razredu šk. god. 2010./2011. S učenicima školski  CAP tim: pedagoginja Vesna Branilović - voditeljica tima te članice učiteljice Aleksandra Maria Vuković i Marta Lončar -Vinković.


GRUPA VRŠNJAČKE POMOĆI

Što rade vršnjaci pomagači i tko su oni u našoj školi?

Vršnjačku pomoć čine učenici od 5. do 8. razreda koji u školskoj godini 2012./2013. dragovoljno sudjeluju kao pomagači u UNICEF-ovim programima „Stop nasilju među djecom“ i „Prekini lanac“ koji se provode u našoj školi. Voditeljica grupe je pedagoginja Vesna Branilović.

Učenici grupe vršnjačke pomoći po razredima:

  • 5. razred – Antonija Dimač, Katja Gregorinčić, Lara Kralj, Lucija Pokrivač
  • 6. razred – Nikola Gregorinčić, Jasna Horvat, Karla Horvatić, Dorotea Miljančić
  • 7. a razred – David Bauer, Karlo Bistrović, Lea Brgles, Nikolina Hatlak, Jelena Horvat, Nikola Kolman
  • 7. b razred – Matej Hergotić, Matija Jakopić, David Kraljić, Mihael Mlinarić
  • 8. razred – Danijela Cmrečnjak, Patricija Miljaničić

Grupa vršnjačke pomoći u šk. godini 2012./2013. i pedagoginja škole Vesna Branilović (voditeljica grupe).


 


e-Dnevik

Aktualno
PROJEKTI
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi > Zarazno
 > Zabava

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Gornji Mihaljevec / Gornji Mihaljevec 16, HR-40306 Gornji Mihaljevec / os-gornji-mihaljevec.skole.hr / ured@os-gornji-mihaljevec.skole.hr
preskoči na navigaciju