preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gornji Mihaljevec

 > O školi  > Projekti
Projekti

Uključenost škole u projekte u 2017./18. šk. god.

1. CAP program - prevencija zlostavljanja djece. Škola je već niz godina uključena u projekt CAP program - prevencija zlostavljanja djece koji se kontinuirano provodi zadnjih 10 godina u suradnji s Udrugom roditelja Korak po korak iz Zagreba. Škola ima svoj vlastiti CAP tim. Sudjelovanjem u navedenim projektima sustavno djelujemo na prevenciji i intervenciji u području vršnjačkog nasilja i bullynga, bullynga i nasilja putem elektroničkih medija te ostvarujemo timski rad i suradnju svih subjekata škole odgovornih za rad s djecom.

 2.  “Trening životnih vještina” Druge godine za redom škola je uključena u ovaj projekt kojemu je cilj  razvijanje socijalnih i komunikacijskih vještina kod učenika na pragu puberteta kako bi se lakše snašli u sredini u kojoj žive i kako bi bolje komunicirali sa samim sobom i okolinom, a nositelj je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije (ciljana skupina - učenici 4.i 5.raz.)

3. UNICEF- "Škole za Afriku"- humanitarni projekt za pomoć djeci u Africi

4.  «Škole jednakih mogućnosti» projekt Međimurske županije u kojem je naša škola partner projekta, a namijenjen je učenicima  kojima je u radu potrebno osigurati asistenate u nastavi.

5. “Palim lampicu”- projekt za nadarene učenike, nositelj projekta je Međimurska županija. 

6.  Školska shema 2017./18. –  objedinjuje dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama  koji omogućuje besplatan obrok (jedanput tjedno) voća i povrća za sve učenike  te mliječnih proizvoda za učenike od 1. do 4. raz. s ciljem podizanja svijesti o zdravoj prehrani, a provodi ga Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

7. «Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva» prehrana učenika (određenih skupina) u školi, projekt Međimurske županije u kojem je naša škola jedan od partnera projekta, a provodi ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u usmjerenoj borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

8. “Zdrav za 5”- nacionalni preventivni projekt- prevencija zlouporabe alkohola (ciljana skupina učenici 8. raz.), nositelji su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zaštite okoliša i Ministarstvo unutarnjih poslova.

9. “Vrtim zdrav film” – cilj je educirati učenike o važnosti pravilne prehranje i važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću (ciljana skupina - učenici 7. razreda), nositelj Hrvatski školski sportski savez i Nestle.

 10. “Zubna putovnica” – pilot projekt “Strateški plan za promicanje i zaštitu oralnog zdravlja 2015.-2017.” Ministarstva znanosti i obrazovanja (ciljana skupina – učenici 6. razreda)

11. “Zubomobil i Orbit”- projekt  preventivnog pregleda zubiju i edukacija djece o zaštiti oralnog zdravlja – (ciljana skupina – učenici od 1. - 4. razreda), vezano uz školski projekt “Živjeti zdravo”

12. “ProMikro project” – cilj je Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije "Proširiti i unaprijediti primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije u učenju i obrazovanju", Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih – IRIM, a uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pokreće se projekt ProMikro kojem je cilj uvođenje algoritamskoga načina razmišljanja i problemskoga pristupa u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala (ciljana skupina – učenici 6. razreda)

13. Učenička zadruga "Klopotec" sustavno radi na edukaciji članova o načinima i tehnikama bio-pristupa uzgoja voća i povrća. Učenička zadruga redovito sudjeluje u raznim projektima u okviru kojih se provode aktivnosti vezane uz program rada (bio-uzgoj, prirodna gnojiva i sl.). Djelovanje zadruge uvelike pridonosi edukaciji učenika o proizvodnji biološki vrjednije hrane, njegovanju i vraćanju tradicijskim načinima proizvodnje hrane, uključivanju u turističku ponudu našeg kraja, suradnji s užom i širom društvenom zajednicom te brizi za zdravlje učenika i promoviranje zdravog načina života. Obzirom da je sva proizvodnja u školskom vrtu biološka bez uporabe pesticida, umjetnih gnojiva i herbicida mislimo da time doprinosimo očuvanju biljnog i životinjskog svijeta, osobnog zdravlja.

Postavljen je i  “Hotel za kukce” u školskom voćnjaku,  u suradnji s Udrugom Biovrt I njihovim projektomu kojem  je naša škola bila partner.

 

ŠKOLSKI PROJEKTI

  1. «Sveta Kata, slastice i vjenčići na vrata» - već nekoliko godina za redom organiziramo humanitarni sajam za Svetu Katu  koji je prerastao u školski projekt  i redovito ostvaruje odličan uspjeh i veliki odaziv te odobravanje od strane roditelja i sumještana

 -projekt učenika 1. - 8. razreda

  1. “Živjeti zdravo”- vezano uz Svjetski dan školskog mlijeka, zdravlja i pravilne prehrane

- projekt učenika 1. - 4. razreda

       3.    “Europa za 5”- obilježavanje 5. obljetnice ulaska Hrvatske u EU – projekt učenika 5. - 8. razreda

 

MEĐUNARODNI PROJEKTI

  1. “Europsko božićno drvce 2017.”- projekt razmjene božićnih ukrasa diljem EU koji se provodi u organizaciji informacijskog centra Europe Direct Čakovec
  2.  eTwinning - već nekoliko godina škola sudjeluje u eTwinning projektima (u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU. Osnovni cilj ovih projekata je svladavanje straha od govorenja stranog jezika, aktivna primjena jezika u svakodnevnom životu - u pisanim i govornim oblicima, upoznavanje kulture ostalih zemalja koje sudjeluju u projektima kao i prezentacija hrvatske kulture.
    1. “Europski  dan jezika” – predmetna nastava (engleski, njemački jezik i šk.knjižnica)
    2.  “Igra- životna radost” – razredna nastava ( 1. razred)
  3. Erazmus+ project “Šuma kao učionica”- aplikacija na natječaj (razredna i predmetna nastava)

 

Projekt 1,2,3… PALIM LAMPICU! razvija sustav podrške darovitim učenicima

Međimurska županija je nositelj projekta 1, 2, 3… PALIM LAMPICU!’ - razvoj sustava podrške (potencijalno) darovitim učenicima u Međimurskoj županiji financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, u okviru programa Učinkoviti ljudski potencijali, koji se vodi pod šifrom UP.03.2.2.02.0061. Partneri na projektu su: Regionalna razvojna agencija Međimurje (REDEA) d.o.o. Čakovec, OŠ Belica, OŠ Domašinec, OŠ Donja Dubrava, OŠ Goričan, OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Hodošan, OŠ Jože Horvata Kotoriba, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica, OŠ Podturen, OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Selnica, OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, OŠ Sveta Marija, OŠ Strahoninec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Tehnička škola Čakovec, Gospodarska škola Čakovec i Srednja škola Prelog.

Cilj projekta

Uspostava sustava podrške (potencijalno) darovitim učenicima u sklopu redovnog obrazovanja u Međimurskoj županiji je cilj ovog projekta i njime se čine koraci u rješavanju problema nedostatka sustavne institucionalne potpore (potencijalno) darovitim učenicima, nastavnicima, mentorima i stručnim suradnicima, i to ponajprije psiholozima i pedagozima, u osnovnim i srednjim školama (OŠ i SŠ) Međimurske županije.

Stanje na generalnoj razini u Republici Hrvatskoj je takovo da Zakon o odgoju i obrazovanju u OŠ i SŠ i prateći Pravilnici formalno propisuju obvezu uočavanja, praćenja i poticanja rada s darovitim učenicima, međutim prema jedinom dostupnom istraživanju o stanju i potrebama u području skrbi o darovitim učenicima u hrvatskom školskom sustavu (Vlahović-Štetić, Vojnović, 2001.) tek 25% psihologa OŠ i SŠ i 18,2% nastavnika smatra da je realno moguće praktično primijeniti aktivnosti za darovite učenike u školama. Od 2001. do danas nisu provedena dodatna istraživanja, no u tom području generalno nema značajnijih pomaka.

Zato je svrha projekta pružiti individualizirane i obogaćene programe koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja za potencijalno darovite učenike iz 17 osnovnih škola kojima je Međimurska županija osnivač te im time osigurati stimulativno okruženje za daljnji razvoj darovitosti. Također, svrha je pružiti podršku za nastavnike/mentore i stručne suradnike jačanjem njihovih kompetencija za rad s potencijalno darovitim učenicima. Svrha projekta usklađena je sa strateškim dokumentima na nacionalnoj i razini Europske unije: Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije RH te Oslobađanje potencijala djece i mladih s visokim intelektualnim sposobnostima u EU  (Unleashing the potential of children and young people with high intellectual abilities in EU).

Ciljne skupine

a) 80 (potencijalno) darovitih učenika koji će u šk olskoj godini 2018./2019. pohađati 7. i 8. razrede osnovnih škola. Ova je ciljna skupina kreativna, logički brzo zaključuje, analizira i sintetizira, pokazuje interes za specijalizirana područja i lakše usvaja redovna nastavna gradiva. Njihove potrebe mogu se zadovoljiti programima prilagođenim njihovim sklonostima i interesima uz modernizirani pristup, a individualizirani programi u ovom projektu će im upravo to omogućiti.

Potencijalno daroviti učenici izabrani su od psihologa, pedagoga i nastavnika temeljem visokog stupnja unutarnje (intrinzične) motivacije za određena područja i/ili temeljem psihologijskih testiranja.

b) 94 nastavnika i 24 psihologa i pedagoga (stručnih suradnika) iz OŠ i SŠ koji rade s (potencijalno) darovitim učenicima i koji ulažu dodatne napore tijekom redovne nastave kako bi osigurali poticajnu okolinu za napredovanje (potencijalno) darovitih učenika.

c) 5 odgojno-obrazovnih stručnjaka iz javnih institucija koji rade na razvoju i provedbi obrazovnih politika, a zaposleni su u odgovarajućem odjelu Međimurske županije.

Glavne aktivnosti kojima projekt postiže svoju svrhu i odgovara na potrebe ciljnih skupina su jačanje kompetencija nastavnika i stručnih suradnika u OŠ i SŠ te izrada i provedba individualiziranih programa rada te novih modela i oblika rada, praćenja i poticanja (potencijalno) darovitih učenika.

Projekt traje od 28. lipnja 2017. do 30. travnja 2019. Ukupna vrijednost projekta je 799.856,24 kn i u cijelosti je financirana iz Europskog socijalnog fonda.

 

 

Školski projekti u šk.god. 2016./2017.

Školski projekti u šk.god. 2015/2016.

 

e-Dnevik

Aktualno
PROJEKTI
Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Korisni linkovi > Zarazno
 > Zabava

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Gornji Mihaljevec / Gornji Mihaljevec 16, HR-40306 Gornji Mihaljevec / os-gornji-mihaljevec.skole.hr / ured@os-gornji-mihaljevec.skole.hr
preskoči na navigaciju