preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gornji Mihaljevec

Iz života učeničke zadruge...


RECIKLIRANJE STAROG TRAPERA U OSNOVNOJ ŠKOLI GORNJI MIHALJEVEC

Autor: Milena Maračić, 7. 7. 2021. 09:00

Učenička zadruga „Klopotec“ iz Gornjeg Mihaljevca među svojim sekcijama ima i grupu „Čuvara prirode“ koji ponosno ističu svoje uspjehe u recikliranju starih tkanina.

Naša priča o recikliranju tkanina započela je željom da očuvamo okoliš i smanjimo nepotrebno odbacivanje odjevnih predmeta.

 [više]


ŽUPANIJSKA SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA - OSVOJENO 3. MJESTO

Autor: Milena Maračić, 9. 6. 2021. 10:00

UZ Klopotec na Županijskoj smotri učeničkih zadruga osvojila 3. mjesto u ukupnoj konkurenciji i 1. mjesto među osnovnim školama.

Naša UZ Klopotec već tradicionalno sudjeluje na svakoj županijskoj smotri učeničkih zadruga Međimurske županije. Ove godine prijavili smo se s temom Jabuka iz školskog voćnjaka...

 [više]


PRIPREMA JABUČNOG OCTA I SOKA OD JABUKE

Autor: Milena Maračić, 9. 6. 2021. 10:06

Jabučni ocat napravljen je uz pomoć našeg domara, a mi ga pripremamo i točimo u boce te pripremamo za prodaju.

 [više]


ŠIVANJE I BOJANJE PLATNENIH VREĆICA

Autor: Milena Maračić, 9. 6. 2021. 10:15

S idejom i ciljem očuvanja okoliša sašili smo platnene vrećice koje smo ukrasili jabukom. Krojili smo i šivali, a potom napravili otisak bojom za tkaninu te sliku peglali da bi fiksirali boju. Dobili smo višekratne platnene vrećice s logom jabuke. 

 [više]


Izrada čipsa od jabuke

Autor: Milena Maračić, 9. 6. 2021. 10:10

Jabučni čips radili smo od naših starinskih sorti jabuka u školskoj kuhinji.

Ogulili smo i narezali jabuke te sušili u pećnici.

 

 [više]


PROGRAMIRANJE QR-KODA

Autor: Milena Maračić, 9. 6. 2021. 10:21

Za svaki proizvod učeničke zadruge programirali smo QR-kod koristeći besplatni alat QR-kod monkey.

Naziv i kratki opis proizvoda učenici su utipkali u pojedini QR-kod.

 [više]


BIOVRT – AKTIVNOSTI U UČENIČKOJ ZADRUZI

Autor: Milena Maračić, 9. 6. 2021. 10:23

Nekoliko godina surađujemo s udrugom Biovrt i cijelu smo školsku godinu aktivni u projektu Švicarsko – hrvatskog programa suradnje „Zajedno gradimo održivu budućnost“.

Zbog nepovoljnih uvjeta vezanih uz Covid imali smo virtualnu terensku nastavu u Križovcu, dakle ne uživo, već na daljinu. Pogledali smo video koji je za potrebe projekta pripremila Međimurska priroda.

 [više]


Online edukacija - Šetnja kroz Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

Autor: Milena Maračić, 13. 1. 2021. 17:07

Učenici naše škole pogledali su edukativni video „Šetnja kroz Centar za posjetitelje Med dvemi vodami“ koji je pripremila ustanova Međimurska priroda u sklopu projekta „Zajedno gradimo održivu budućnost“ koji provodimo u suradnji s udrugom Biovrt.

 [više]


Projekt s udrugom Biovrt „Zajedno gradimo održivu budućnost“

Autor: Milena Maračić, 28. 6. 2020. 11:02

Akcija sadnje 27.5.2020.

Ove smo školske godine u suradnji s udrugom Biovrt aktivni u projektu Švicarsko – hrvatskog programa „Zajedno gradimo održivu budućnost“. Projekt traje dvije godine, a u Međimurskoj županiji ga partnerski provode udruga Biovrt, I. OŠ Čakovec (ČK) s Područnom školom Novo Selo Rok te OŠ Gornji Mihaljevec.

Cilj je aktivno uključivati učenike, volontere i lokalnu zajednicu u aktivnosti projekta i edukativnih programa održivog razvoja. Kroz projekt škole su opremljene klupicama u voćnjaku, reciklažnim otokom, hotelom za kukce, začinsko –cvjetno-voćnim gredicama, korisnim biljkama živice za kukce i ptice te hranilicama za ptice.

Andrijana Perčić

 [više]

Arhiva naših vijesti   
  

 

 

UČENIČKA ZADRUGA KLOPOTEC

IZ  POVIJESTI  ZADRUGE  OŠ  GORNJI  MIHALJEVEC

Zadrugarstvo u našoj školi datira još od šezdesetih godina prošloga stoljeća. Zadruga je tada radila u tri sekcije: voćarskoj, povrtlarskoj i peradarskoj. Voćari su uz postojeći voćnjak jabuka, šljiva, višanja i oraha počeli uzgajati i crni ribiz, što je bila nova kultura tada u tom kraju. Peradari uspješno uzgajaju piliće po brojler sistemu, a povrtlari na dvije oranice povrće za potrebe školske kuhinje. O uspješnosti  tadašnje zadruge šk. god. 1966./1967. snimljena je i TV-emisija  HRT-a Zagreb i prikazana u redovnoj emisiji pod nazivom „Mali svijet“.

Rad zadruge sedamdesetih godina zamire i prekida se.

OBNOVA ZADRUGE U ŠKOLI GORNJI MIHALJEVEC

Šk. god. 1999./2000. s radom u školi započinje sekcija malih vrtlara pod vodstvom učiteljice Nade Panić, koja je objedinila rad u voćnjaku i povrtnjaku. Uz uobičajene poslove u povrtnjaku, stari smo voćnjak počeli obnavljati novim sadnicama starinskih sorti jabuka. Uz povrtnjak  smo uredili mali vrt sa začinskim biljem.

Osim rada u voćnjaku i povrtnjaku mali se vrtlari odlučuju za uzgoj gljiva bukovača. Gljive smo plasirali u školsku kuhinju za prehranu učenika.

U parku ispred škole smo uklonili sve stare i bolesne ukrasne grmove, nabavili nove, a oko škole uz cestu zasadili živicu od ligustruma. Na sredini parka napravili smo malu vodenu površinu sa cvatućim biljem

Te smo iste godine bili sudionici Sajma ekologije i zdrave prehrane koji je potekao upravo iz Gornjeg Mihaljevca. Sekcija malih vrtlara na Sajmu se predstavila biološki uzgojenim povrćem i prerađevinama iz vrta i voćnjaka bez konzervansa.

Na natječaju Turističke zajednice Međimurske županije pod nazivom „Više cvijeća manje smeća“ te smo godine za rad primili priznanje i novčanu nagradu.

Školske godine 2001./2002. ušli smo u uži izbor za najljepši kontinentalni školski vrt Republike Hrvatske, u organizaciji Hrvatskog radija i emisije Slušaj kako zemlja diše. Tom su nas prilikom posjetili članovi Komisije za odabir, a cijeli je događaj i medijski popraćen.

Sredinom jeseni oživjeli smo školsko dvorište jesenskim plodovima uzgojenim u povrtnjaku, balama slame, raznobojnim tikvama i kukuruzom.

Jesenske kulise ispred škole

Šk. god. 2002./2003. nastavljamo s radom još uvijek kao sekcija malih vrtlara i redoviti smo sudionici  Međunarodnog sajma ekologije i zdrave prehrane koji se održao u Čakovcu. Tom je prilikom naš izložbeni prostor posjetio poznati proizvođač ekološke hrane i bivši boksač, Željko Mavrović.  Te smo godine dobili priznanje od organizatora za najljepši izložbeni prostor.

Sajam Ekologije i zdrave hrane, posjet Željka Mavrovića

Naša je škola i sekcija malih vrtlara  u listopadu te godine predstavljala Međimursku županiju na završnoj svečanosti Dana kruha u Solinu. Zahvaljujući pomoći vanjskih suradnika, mama i baka , našu smo županiju predstavili na najbolji mogući način.

Završna svečanost Dana kruha u Solinu

Zbog zapaženih uspjeha malih vrtlara odlučeno je  da se u školi priđe obnovi učeničke zadruge. Osnivačko-obnoviteljska skupština učeničke zadruge u OŠ Gornji Mihaljevec  održana je 7. travnja 2003. godine. Ponovno je započela s radom učenička zadruga pod imenom Klopotec. Voditeljica zadruge je učiteljica razredne nastave Nada Panić.   Škola ima 153 učenika ,a više od polovice , njih 78 su članovi zadruge.

U sklopu zadruge djeluju sekcije: mali vrtlari s voditeljicom Nadom Panić, likovna sekcija s voditeljicom Gordanom Polundak, voćarska sekcija s voditeljicom Karmen Sklepić i ekološka sekcija s voditeljicom Sanjom Ambruš.

U samom  početku  smo se orijentirali na biološku proizvodnju u voćnjaku i povrtnjaku , pa je to odlučeno i za naš budući rad.

Šk. god. 2003./2004. visokim  plasmanom na županijskoj smotri  UZ u Prelogu sudjelovali smo  na Državnoj smotri  u Svetom Filipu i Jakovu. Te smo godine našu zadrugu na Državnoj smotri  predstavili po prvi puta i bili oduševljeni brojem izlagača te širenjem znanja, iskustava i prijateljstva među zadrugarima.

Zbog kvalitetno odrađenog zadatka u Solinu, u listopadu smo bili posebni gosti na završnoj svečanosti Dana zahvalnosti u Čakovcu.

I dalje mediji prate naš rad pa su tako nastale novinske zabilješke jeseni u školskom dvorištu.

Svake iduće godine redale su se ukrasne kulise u dvorištu škole od kojih neke i predstavljamo.

   Uskrs u školskom dvorištu

 

Uskrs iduće godine

Traktor, često vozilo na cesti pokraj škole

Šk. god. 2004./2005. brižno i dalje njegujemo vrt i voćnjak . Prema odluci Prosudbene komisije za školske vrtove naši su predstavnici sudjelovali na završnoj svečanosti školskih vrtova u Virju.

Plasmanom na županijskoj smotri UZ stekli smo pravo sudjelovanja na Državnoj koja se te godine održavala u Dubrovniku. Osim prikaza  rada zadruge na smotri smo prezentirali istraživački rad Gospina trava. Rad  su prezentirale učenice Jasmina Veselko i Tihana Novak uz mentorstvo  profesorice Sanje Ambruš.

Šk. god. 2005./2006. u UZ  je započela s radom licitarska sekcija pod vodstvom učiteljice Nade Panić, što su ponovo zabilježili lokalni mediji.

S radionice licitara u školi

U voćnjaku iza škole mladi ekolozi su izradili vrt u obliku puža od starih cigli, nasuli ga zemljom i zasadili začinsko i ljekovito bilje.

Naši su vrtlari i voćari i dalje uzgajali voće i povrće biološkim načinom. Poznavajući vrijednosti takvih proizvoda htjeli smo sačuvati što duže namirnice od kvarenja. Tako smo započeli rad na istraživanju na koji način što dulje sačuvati povrće od kvarenja bez primjene konzervansa. Napravili smo domaću vegetu „Klopetu“ na tri načina bez konzervansa i htjeli vidjeti na koji će se način ona najdulje održati. Istraživački rad pod imenom Vegeta „Klopeta“ su prezentirale zadrugarke  Ivančica Sklepić i Barbara Tkalčec  na Državnoj smotri UZ u Šibeniku 2006. godine i osvojile  2. mjesto.

 

Te iste godine mali vrtlari paralelno s radom u povrtnjaku započinju izradu novog projekta uzgojem tikvi golica karakterističnih za naš kraj. Projektom smo htjeli istražiti koje od nama dostupnih bioloških gnojiva daje najbolje rezultate na prinos uljnih bundeva. Tako smo započeli dva paralelna zadatka: proizvodnju bučina ulja i istraživanje o utjecaju gnojenja prirodnim gnojivima na prinos golica.

Čišćenje uljnih tikvi golica

2006. godine je izdana monografija „Najljepši školski vrtovi u Hrvatskoj“ u kojoj je predstavljena i naša škola sa svojim školskim vrtom.

Šk. god. 2007/2008.plasmanom na županijskoj smotri stekli smo pravo sudjelovanja na Državnoj smotri UZ u Poreču kojom prilikom je naš štand posjetila novinarka HRT, Lidija Komes.   Predstavnici zadruge su sudjelovali na završnoj svečanosti proglašenja najljepših školskih vrtova u Slavonskom Brodu.

Bili smo gosti u Republici Sloveniji, točnije u Središču ob Dravi. Tamošnja uljara svake godine organizira „Dan otvorenih vrata“ gdje se prezentira cijeli proces dobivanja bučina ulja.

Vezano uz naš istraživački rad i uzgoj tikvi posjetili smo Uljaru „Čakovečkih mlinova“. Upoznali su nas s paletom proizvoda vezanih za bučine sjemenke, dodali korisne savjete vezane za uzgoj bundeva i zajedno pogledali preradu sjemenki u kvalitetno crno ulje.

ŠK. god. 2008./2009.  preuredili smo  prostor ispred škole u travnjak s ukrasnim drvećem. Obnovili smo vrtić s ljekovitim i začinskim biljem, a vrt zasadili uljnim tikvama za potrebe istraživanja. Na županijskoj smotri UZ zauzeli smo treće mjesto što nam te godine nije donijelo plasman na državnu smotru. Te smo godine na Državnoj smotri u Puli sudjelovali s istraživačkim radom o utjecaju gnojenja prirodnim gnojivima na prinos uljnih bundeva. Rad su predstavili zadrugari Lovro Kovačić i Josip Novak, učenici 7. razreda.

U Gospodarskoj školi u Čakovcu održan je 13. Međunarodni sajam ekologije i zdrave hrane i  Bučijada . Naš su rad pokazale zadrugarke Lara Kralj i Nikolina Hatlak.

Sajam Ekologije i zdrave hrane u Čakovcu i 1. Bučijada

Pošto smo imali bundeva, sjemenki i ulja rodila se  ideja da započnemo rad na još jednom istraživanju. Htjeli smo sakupiti stare recepte za jela od buče i bučina ulja i objediniti ih u prikladnoj knjižici.

Uz pomoć naših starijih mještanki Agneze Novak, Julijane Glažar, Milene Novak, Magdalene Novak i Anike Pilaj prikupili smo stare recepte za spomenuta jela, isprobali ih i napravili knjižicu recepata.

Paralelno s istraživanjem organizirali smo radionicu izrade licitara, sudjelovali na manifestaciji Advent u gradu Zrinskih uz Božić te u travnju na manifestaciji „Kaj Međimurci delaju dok  nič ne delaju“.

Šk. god. 2009./2010. za  zadrugu je bila izuzetno uspješna. U travnju je Matica hrvatska, ogranak Čakovec organizirala književni natječaj „Međimurski motivi“ na kojem smo sudjelovali multimedijskim radom Bundeve na tanjuru s kojim smo osvojili 1. nagradu. Rad su predstavile zadrugarke Nikolina Srša, Helena Pergar, Samanta Bauer, Lara Kralj i Jelena Horvat.

Početkom svibnja je održana županijska smotra UZ. Te je godine naša zadruga osvojila 1. mjesto. Predstavili smo rad zadruge  na proizvodnji bundeva i bučina ulja te istraživački rad u obliku gotove knjige recepata za jela od tikve i tikvina  ulja. Na smotri su bili zadrugari: Ivan Ladić, Samanta Bauer, Nikolina Srša, Helena Pergar s voditeljicama Karmen Sklepić i Dragicom Kralj.

Međimurska županija je za sve učenike koji su bili sudionici nekog državnog natjecanja organizirala izlet na Brijune. Naši zadrugari Lovro Kovačić, Josip Novak, Samanta Bauer, Helena Pergar, Nikolina Srša i Ivan Ladić s voditeljicom Nadom Panić bili su sudionici izleta.

Na poziv organizatora MESAP-a Općine Nedelišće UZ Klopotec sudjelovala je na spomenutoj manifestaciji.

Početkom šk. god. 2010./2011. ponovno smo sudjelovali na Međunarodnom sajmu ekologije i zdrave prehrane koji se ovaj puta održao u Gospodarskoj školi u Čakovcu.

Na XX. državnoj smotri učeničkih zadruga u Podgori naša zadruga je osvojila sve što se može osvojiti u toj kategoriji. Predstavili smo se s proizvodima u izložbenom dijelu, knjiga recepata proglašena je najproizvodom smotre, a istraživački rad pod nazivom Bundeve na tanjuru, koji su prikazale Nikolina Srša i Helena Pergar osvojio je 1. mjesto.

Na županijskoj smotri te se godine naša zadruga predstavila novim proizvodima od tekstila s ljekovitim biljem. Predstavljali su nas zadrugari: Ivan Ladić, Samanta Bauer, Helena Pergar i Nikolina Srša koji su u ukupnom poretku zauzeli treće mjesto.

Šk. god.2011./2012.učenička zadruga Klopotec sudionik je manifestacije Na to mlado leto – tradicijski Božić u Hrvata  koja je održana u Čakovcu.

O radu zadruge pisale su te godine i Školske novine.

Naši su zadrugari bili sudionici projekta „Na to mlado leto – tradicijski Božić u Hrvata“ i akcije Kupujmo hrvatsko. Tu su se uključili u radionice starih zanata, izrade cvijeća i ptica od komušine te izrade tradicijskih igračaka.

Ekipa UZ Klopotec te je godine na županijskoj smotri zadruga osvojila drugo mjesto. Zadruga i dalje aktivno sudjeluje na Međunarodnom sajmu ekologije i zdrave prehrane u Čakovcu, sudionik je humanitarnog božićnog koncerta u Gornjem Mihaljevcu  i aktivno se uključuje u druge humanitarne akcije tijekom školske godine.

Šk. god. 2012./2013. u Primoštenu je održana 24. državna smotra UZ. Naša je zadruga  prijavila  dorađeni i poboljšani istraživački rad  pod nazivom: Djelovanje prirodnih gnojiva na prinos uljnih tikvi golica koji su prikazali zadrugari Nikola Lovrec i Karlo Jambrović i njime osvojili 3. mjesto.

 I tu nećemo stati. Već za novu, jubilarnu smotru spremamo nove proizvode i novi istraživački rad.

Voditeljica UZ
Nada Panić


Satnica i prijevoz školskog autobusa za 2021./2022. šk.god.

 


e-Dnevik

Aktualno
PROJEKTI

Korisni linkovi

Srednje škole

 

 

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Gornji Mihaljevec / Gornji Mihaljevec 16, HR-40306 Gornji Mihaljevec / os-gornji-mihaljevec.skole.hr / ured@os-gornji-mihaljevec.skole.hr
preskoči na navigaciju