preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gornji Mihaljevec

 > Naslovnica
Vijesti - OŠ Gornji Mihaljevec


Završila ekološka akcija Skupljajmo zajedno stare baterije

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 26. 5. 2017.

Ekološka grupa uključila je našu školu u projekt "Skupljajmo zajedno stare baterije" u suradnji sa tvrtkom FRIŠ d.o.o. iz Križevaca. Rado su se odazvali učenici svih razreda, skupa sa svojim razrednicima i ostalim zaposlenicima škole. Svima nam se svidjela ideja da se na ekološki prihvatljiv način riješimo onih starih potrošenih baterija koje se nalaze u našim domaćinstvima, u starim igračkama ili daljinskom upravljačima. Sakupljali smo baterije svih oblika i veličina pa čak i stare neupotrebljive akumulatore.

Mnoge stare baterije i akumulatori u sebi sadrže teške metale kao što su olovo, kadmij ili živa koji, koliko su korisni, toliko su i štetni. Iz oštećenih kućišta starih baterija može doći do istjecanja opasnih tvari i teških metala u vodu i okoliš, čime se ozbiljno ugrožava priroda te zdravlje ljudi i životinja.

Osobito smo zadovoljni što smo proširili svijest kako su baterije opasni otpad i da se ne smiju bacati u okoliš ili u komunalni otpad. Ukratko, naučili smo da je važno odvajati otpad u kućanstvu, te smo potaknuli ekološku osviještenost učenika, roditelja i mještana. 

Naravno, potaknuli smo pomalo i poduzetnički duh kod učenika, jer smo za svaki kilogram baterija i akumulatora dobili novčanu naknadu. Dio prikupljenog novca iskoristit ćemo za nagrade najuspješnijim učenicima ekolozima, a dio ćemo uložiti u naš školski voćnjak i vrt. Na kraju, moramo istaknuti da smo ponosni što smo u svega par mjeseci, točnije od siječnja do travnja sakupili više od 250 kg baterija i preko 1150 kg akumulatora. Odlučili smo s ovom akcijom nastaviti i iduće školske godine pa pozivamo sve učenike, i sve mještane da sudjeluju u ovoj ekološkoj akciji.

Svečano proglašenje najuspješnijih razreda bilo je 22. svibnja na proslavi Dana bioraznolikosti. 

 

Ivana Štimec Protrka
voditeljica ekološke grupe

 

 
e-Dnevik

Aktualno
PROJEKTI
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkovi > Zarazno
 > Zabava

Tražilica
CMS za škole logo
Osnovna škola Gornji Mihaljevec / Gornji Mihaljevec 16, HR-40306 Gornji Mihaljevec / os-gornji-mihaljevec.skole.hr / ured@os-gornji-mihaljevec.skole.hr
preskoči na navigaciju