preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gornji Mihaljevec

 > Naslovnica
Vijesti - OŠ Gornji Mihaljevec


Stručna ekskurzija u Zagreb

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 28. 4. 2017.

27. travnja učenici predmetne nastave (5. do 8.r) pohodili su Tiflološki i Prirodoslovni muzej te Kazalište lutaka Zagreb i predstavu Zagrebački vremeplovci...

Učenici predmetne nastave pohodili su Tiflološki muzej u kojem su mogli saznati o gospodinu Vinku Beku i o prvoj ustanovi za slijepe i slabovidne osobe. Osim toga prikazan je 12-minutni film u kojem su zorno prikazani dani u ondašnjoj školi u kojoj su se slijepi i slabovidni pripremali za samostalan život. Naravno da je svima bila najzanimljivija brajica, pismo slijepih čija smo slova bušili i pokušali pisati svoje ime. zanimljivost je da se slova buše ili udubljuju šilom u papiru te se to radi s desne na lijevu stranu i na kraju se okreće. Pri bušenju trebamo paziti da slovo bušimo naopako. Tamna komora je odagnala i najmračnije misli, svi su u njoj uživali, svi su ju pohodili. Neki su od panike palili i mobitele (oni mogu, ali slijepi nemaju tipku kojom bi mogli upaliti svjetlo i vidjeti sve). Stalni postav likovnih radova uvaženog likovnog umjetnika Vaska Lipovca i Danijele Šušak pod imenom Taktilne interpretacije nisu ostavile nikoga ravnodušnim pa smo ih sve pipali.

Krenuvši pješice dalje, obišli smo i Zrinjevac i "Tomislava" na Tomislavovom trgu pa sve do Kazališta lutaka Zagreb. Predstava Zagrebački vremeplovci režisera Krešimira Dolenčića nastala je prema tekstu Ane Tonković Dolenčić, za svaku je preporuku. Legende o postanku grada Zagreba još od prapovijesti do danas ispjevane kroz suvremene hitove o Zagrebu su mnoge iznenadile. Učenici su mislili da lutke i lutkarsko kazalište postoji samo za djecu, ali ova predstava dokazala je suprotno. Simpatične popularne ličnosti (Boris Mirković, Janko Popović Volarić, Mario Mirković i drugi) samo su tome doprinjele.

Prirodoslovni muzej na kraju smo razgledali u dvije grupe, neke su više zanimali kukci, neke fosili, a neke leptiri. Najviše pažnje opet je odnijela velika morska neman u koju su mnogi gurali glavu u želji za što boljom fotografijom. Prošetavši se Markovim trgom i šetalištem stigli smo do Ilice gdje su djeca mogla pojesti, popiti kakav napitak, zabaviti se i na kraju kupiti neku sitnicu za uspomenu. 

 

Lidija Novak Levatić
učiteljica hrvatskog jezika

 

Zanimljive prizore i detalje sa stručne ekskurzije naših učenika predmetne nastave pogledajte na Stručna ekskurzija u Zagreb.

 

 
e-Dnevik

Aktualno
PROJEKTI
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkovi > Zarazno
 > Zabava

Tražilica
CMS za škole logo
Osnovna škola Gornji Mihaljevec / Gornji Mihaljevec 16, HR-40306 Gornji Mihaljevec / os-gornji-mihaljevec.skole.hr / ured@os-gornji-mihaljevec.skole.hr
preskoči na navigaciju