preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gornji Mihaljevec

 > Naslovnica
Vijesti - OŠ Gornji Mihaljevec


Naš mali kaj 2016.

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 22. 11. 2016.

I ovo leto bili na Našem malom kaju

22. studenog već tradicionalno održan je Naš mali kaj, ove godine trinaesti po redu. Održan je u OŠ Mursko Središće.

I naša škola sudjelovala je u nekoliko kategorija: literarnoj ZVIRAJU REČI, fotografskoj ZLOTNE ROKE i na kvizu SMO KAJ POZABILI?

13. Naš mali kaj i dalje je sve bolja i bolja manifestacija koja objedinjuje sva polja umjetnosti i stvaralaštva. Likovna umjetnost, glazba, ples, gluma, multimedija… sve u jednom. Naša škola sudjelovala je u nekoliko kategorija: literarnoj, fotografskoj i na kvizu SMO KAJ POZABILI? Naša ekipa Mihalovčana odmjerila je snage u poznavanju kajkavštine s još 11 drugih ekipa od po 3 učenika. Nas su predstavljali učenici: Filip Pilaj i Vanja Štrok iz 7.r i Barbara Pokrivač iz 8.r. Zauzeli su 4. mjesto u poznavanju starih kajkavskih riječi.

Na literarnom dijelu ZVIRAJU REČI nastupila je naša Tina Gregorinčić iz 5.r s pjesmom Veter. Njezina je pjesma izvedena i dramskom igrom u aranžmanu učiteljice Jelene Dokleje i polaznika dramske skupine koji su jako dobro dočarali zvuk vjetra zorno slijedeći stihove pjesme. U literarnoj kategoriji je inače nastupilo 18 učenika iz 18 škola Međimurske županije, Varaždinske i Primorsko – goranske županije, kao i škola gost, Dvojezična osnovna šola iz Lendave, Slovenija. Literarni dijelovi bili su izmjenjivani glazbenim izvođenjem (glazbeni dio Našeg malog kaja PESMA ZVONI) učenika iz 7 škola (9 učenika).

Izložba fotografija (fotografska kategorija ZLOTNE ROKE) bila je u blagovaoni Osnovne škole Mursko Središće, među svim radovima bili su i radovi naših učenika: Nicol Sternad, Luke Zadravca i Mihaele Zadravec, učenika 7.r. Mentorica i voditeljica svih učenika naše škole je učiteljica hrvatskog jezika Lidija Novak Levatić i ovom prilikom još jednom čistitamo svim našim sudionicima i njihovoj mentorici!

Fotografije na temu ZLOTNE ROKE dobro su pogođene i kao što je jedan od članova žirija, profesor Davor Žerjav zaključio, djeca iz godine u godinu fotografiraju sve bolje i bolje fotografije. Vidi se da su zainteresiranija, maštovitija i sve talentiranija. No, nije sva čar u natjecateljskom karakteru. Edukativni karakter Našeg malog kaja nije samo edukativan za djecu, već je jako svrhovit i za odrasle. Prisjećaju se tako starih naziva, krajeva, starinskih izraza za cvijeće, starinskih imena, predmeta itd. Mnogi od voditelja mentora tako prizivaju u sjećanje sve one davne trenutke kada su se susreli sa starinskim alatima i predmetima i tako stvarali dio svoje povijesti. Nove generacije znatiželjno osluškuju duh minulih vremena i upoznaju ono što je zaboravljeno i prizvano u sadašnjost. Naprosto je nevjerojatno koliko ta djeca, kada ih vode znalačke ruke voditelja i mentora, mogu u toliko malo vremena napraviti. Filmovi, buketi cvijeća, fotografije na kojima bi im mnogi pozavidjeli, stripovi, dramske igre, recitacije, keramika, skladba…a prije svega druženje, nova poznanstva i kvalitetno provedeno vrijeme. Bogatstvo i malima i velikima!

Ove godine sve je započelo radionicama: dramskom (voditeljica Jelena Dokleja), fotografskom (voditelji Davor Žerjav i Davorin Mance), radionicom stripa (voditelj Josip Mihalković), etno radionicom (voditeljice članice Društva žena Mursko Središće), glazbenom radionicom (voditelji Marinko Pintarić, Marija Trstenjak, Tajana R. Višnjić), video radionicom (voditelj Ivan Čondor), radionicom animacije (voditeljica Ljiljana Ille, posebno nas je oduševilo to što smo ugledali bivšeg učenika naše škole Nikolu Kolmana u ulozi voditelja jedne skupine animatora), radionicom keramike (voditeljica Tamara Mustač), tradicijskim zanatima – košaraštvom (voditelj Petar Brodar).

Partner 13. Našeg malog kaja bila je Graditeljska škola Čakovec. Učenici su se prilikom prijavljivanja na Naš mali kaj mogli opredijeliti za neku od radionica, a učenici OŠ Gornji Mihaljevec opredijelili su se za etno radionicu na kojoj su prionuli izradi cvijeća od krep papira u boji. Tako su saznali za tradicijske maske Murskog Središća, osim toga saznali su ponešto iz prošlosti članica Društva žena Murskog Središća, ali su se i dobro zabavili. Općenito govoreći, jako je puno toga što se u tako kratkom izvješću ne može spomenuti, ali mora se spomenuti volja organizatora, zvijezde vodilje i voditeljice projekta prof. Sonje Vršić, sponzora i ravnatelja prof. Elvisa Šarića i cijelog organizacijskog odbora Našeg malog kaja. Preostaje nam samo zahvala za divno provedeno doba do idućeg 14. Našeg malog kaja. 

Preostaje nam samo zahvala za divno provedeno vrijeme do idućeg 14. Našeg malog kraja.

 

Lidija Novak Levatić
učiteljica hrvatskog jezika

 

Foto-zapise s prikazom aktivnosti manifestacije kao i sudjelovanjem naših učenika pogledajte na foto-galerija Naš mali kaj 2016, a fotografske uratke koje smo poslali na natječaj pogledajte u nastavku ispod.


Bakine roke, Luka Zadravec, 7.r


Zlotne mamine roke, Mihaela Zadravec, 7.r


Mladost ludost starost, Nicol Sternad, 7.r

 

 
e-Dnevik

Aktualno
PROJEKTI
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkovi > Zarazno
 > Zabava

Tražilica
CMS za škole logo
Osnovna škola Gornji Mihaljevec / Gornji Mihaljevec 16, HR-40306 Gornji Mihaljevec / os-gornji-mihaljevec.skole.hr / ured@os-gornji-mihaljevec.skole.hr
preskoči na navigaciju