Prošlost Međimurja i  današnji gospodarski razvitak i napredak našeg zavičaja bili su tema dvodnevne terenske nastave učenika trećih razreda OŠ Gornji Mihaljevec.

Da bi što više saznali o prošlosti Međimurja, Starom gradu Zrinskih i samoj obitelji Zrinski, materijalnoj i nematerijalnoj baštini, prometnoj povezanosti Međimurja i prvoj pruzi koja je prolazila Međimurjem učenici su sa svojim učiteljicama Silvijom Soldat i Doroteom Miljančić posjetili Muzej Međimurja i Riznicu u Čakovcu i zbirku Štrekari u Dunjkovcu. Uz stručno vodstvo djelatnika Muzeja izrađivali su uporabne predmete na radionici i razgledali muzejski postav. Postav zbirke Štrekari  razgledali su uz stručno vodstvo predsjednika udruge „Međimurska gruda“ gospodina Franju Soldata koji ih je svojim pričama vratio u prošlost zavičaja.

Bilo je vrlo uzbudljivo saznati o osobama iz obitelji Zrinski, upoznati njihov način života i borbu protiv osvajača koji su gospodarili ovim prostorom.

Posjetom proizvodnom pogonu „Marodi“ u Nedelišću saznali su kako izgleda proizvodnja odlične tjestenine, kako uz novu tehnologiju unaprijediti proizvodnju. Na pilani „Drvotrade“ upoznali su proizvodne procese obrade trupaca i paletu drvenih proizvoda koji se izvoze diljem svijeta cestovnim, željezničkim i pomorskim prometnim sredstvima. Nakon toga posjetili su proizvodni pogon tvornice madraca i jastuka „Bernarda“ u Pušćinama. Tu su saznali kako se uspješno vodi cijeli proizvodni proces nastanka madraca, jastuka, nadmadraca, posteljine, promidžba i prodaja proizvoda daleko poznatih po cijelom svijetu, ali i kako posao pretvoriti u  samoodrživ i ekološki prihvatljiv proces.

Slijedeća vrlo zanimljiva destinacija bio je bačvarski obrt obitelji Pozvek iz Dunjkovca, koji su nas upoznali s tradicijom izrade drvenih bačvi dužom od 150 godina. Mjesto je to na kojem su nastale bačve koje su našle svoj dom u mnogim državama Europe.

Naša terenska nastava završila je na peradarskoj farmi u Dragoslavec Bregu kod obitelji Škvorc koja nam je ispričala sve o proizvodnji pilećeg mesa koje nam je gotovo svakodnevno na našem jelovniku.

Svi domaćini ljubazno su nas primili, bili vrlo susretljivi i strpljivi kad smo radoznalo postavljali pitanja, a i nagradili slatkišima, sokovima, bilježnicama, kalendarima, knjigama, tjesteninom i jastucima.

Ovim se putem svima  zahvaljujemo na vremenu, strpljenju i darovima.

Naučili smo puno o povijesti zavičaja, kao i  o napretku i razvoju  životnih uvjeta u Međimurju danas. Svaka nova spoznaja o prošlosti i sadašnjosti daje nadu da će novi, mlađi naraštaji znati  to znanje pretvoriti u resurse za život u budućnosti.

Silvija Soldat


Skip to content