2017-10-16 07:35:00


Napravili smo zdravu slasticu - pire od jabuka

Ove godine smo iz našeg voćnjaka ipak uspjeli dobiti nešto jabuka. One najotpornije uspjele su se oduprijeti proljetnom mrazu, koji je poharao brojne voćnjake. Pobrali smo ih i vrlo brzo donijeli odluku da ove jeseni pokušamo od jabuka napraviti nešto novo – pire od jabuka. Složilo se dosta malih ruku predvođeni učiteljicama Andrijanom Perčić (voditeljica Prirodoslovne grupe), Martom Lončar-Vinković (voditeljica UZ) i Ivanom Štimec Protrka (vjeroučiteljica): akciji su se odazvali učenici iz Voćarske grupe, ali i Vrtlari, Prirodoslovci i Čuvari prirode ... 

Svi su zasukali rukave, prali, čistili i gulili jabuke, rezali na manje komade i konačno kuhali. Dodali smo tek malo cimeta, limunske kiseline i malo šećera, jer su jabuke bile dosta kisele. Nakon kuhanja jabuke smo usitnili, stavili u staklenke i pasterizirali. Planiramo koristiti pire kao dodatak kolačima – jer im daje sočnost, a može se jesti i samostalno ili s dodatkom šlaga.

 

Ivana Štimec Protrka
voditeljica Voćarske grupe i Čuvara prirode

 









 

 


Osnovna škola Gornji Mihaljevec