2016-12-06 10:04:00


Predavanje: Korisni i štetni kukci u voćnjaku

U petak, 2.12.2016. god. našu školu je posjetio magistar znanosti Milorad Šubić s ciljem da nas pobliže upozna s korisnim životinjicama u našoj okolini.

Predavanje je održano posebno za učenike od 1. do 4.razreda, te za učenike od 5. do 8. razreda.

U uvodnom dijelu predavanja bilo je više riječi o jabukama, o načinima zaštite, štetočinama te razlikama između starih sorti i novih sorti jabuka. Važno je voditi brigu o preventivnim mjerama zaštite te ju prilagoditi vremenskim uvjetima. U interaktivnom predavanju su zainteresirano sudjelovali učenici koji su prepoznali primjerice pepelnicu i trulež na jabuci, te znali razlikovati sorte jabuka.

Svaki voćar ili povrtlar može pažnju posvetiti i korisnim kukcima u svom vrtu. Korisni kukci jesu solitarne pčele, osice, bubamare, uholaže, leptiri, stjenice. Ličinke bubamare i zlatooke, uholaže i stjenice vole jesti biljne uši te tako biljku štite od nametnika. Leptiri i solitarne pčele važni su oprašivači biljaka. Osice su pak s druge strane paraziti na štetnim nametnicima koje uništavaju i na taj način isto štite biljku. Ukoliko želimo povećati broj korisnih kukaca u vrtu ili ih želimo zadržati možemo napraviti hotel za kukce.

Osim kukaca posvećena je pažnja i izrazito korisnom kralježnjaku u vrtu, ježu. Jež voli jesti gujavice, kukce, korijenje različitih biljaka, različite bobice, manje kralježnjake ali voli i puževe koji u zadnje vrijeme stvaraju velike štete u našim vrtovima.  Korisno bi ga bilo zadržati pa se i njemu u jesen može pripremiti sklonište.

Zahvaljujemo gospodinu Miloradu Šubiću na izrazito poučnom i interaktivnom predavanju!

 

Andrijana Perčić
učiteljica biologije

 

 

 


Osnovna škola Gornji Mihaljevec