preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gornji Mihaljevec

Matematički kutak


Naša škola sudjelovala u matematičkom istraživanju

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 30. 4. 2015.

Za potrebe izrade doktorskog rada prof. matematike i informatike Željke Dijanić na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu ove se školske godine provodilo znanstveno istraživanje na temu Razvoj modela računalno vođenog učenja otkrivanjem korištenjem programa dinamične geometrije u nastavi matematike.

I naša je škola vrlo aktivno sudjelovala u ovom projektu kroz nastavu matematike od 6.do 8. razreda...

Istraživanje se provodilo tijekom šk. god. 2014./2015., a obuhvaća: početno testiranje učenika u znanju iz matematike i motivaciji za učenje matematike, sudjelovanje učenika u pedagoškom eksperimentu (provjera modela učenja otkrivanjem uz pomoć računala) te završno testiranje učenika u znanju iz matematike, motivaciji za učenje matematike i stavovima učenika o učenju matematike pomoću računala.

Istraživanje se provodilo u skladu s Etičkim kodeksom istraživanja s djecom, te je za njegovo provođenje dobivena dozvola Etičkog povjerenstva Učiteljskog fakulteta u Zagrebu i ravnateljice naše škole. Rezultati upitnika i ispita znanja bit će korišteni poštujući princip anonimnosti te će svi izvještaji nastali na temelju ovog istraživanja koristiti rezultate koji govore o grupi djece ove dobi općenito (nigdje se neće navoditi rezultati pojedinačnog sudionika).

U istraživanje su bili uključeni svi učenici naše škole od 6. do 8. razreda i to kao skupina koja je usvajala nastavne sadržaje matematike koristeći digitalne materijale (za samostalno učenje) u informatičkoj učionici.

Našim učenicima ovaj oblik nastave nije nov obzirom da učiteljica matematike Aleksandra-Maria Vuković već godinama koristi u nastavi besplatni program GeoGebra, a svake dvije godine za učenike predmetne nastave provodi proljetne radionice - tečaj GeoGebre. Učiteljica Aleksandra se, u sklopu projekta, uključila u izradu digitalnih apleta za samostalno učenje.

Uključivanje naše škole u ovo istraživanje važno je zbog unaprijeđivanja nastave matematike (što i je jedan od ciljeva projekta), ali je i donio međuškolsku suradnju i razmjenu znanja s učiteljicama i učiteljima iz raznih krajeva Hrvatske koji su također sudjelovali u istraživanju. 

Zahvaljujemo roditeljima i učenicima koji su pristali na sudjelovanje u istraživanju.

 

Aleksandra-Maria Vuković
učiteljica matematike

 
e-Dnevik

Aktualno
PROJEKTI
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi > Zarazno
 > Zabava

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Gornji Mihaljevec / Gornji Mihaljevec 16, HR-40306 Gornji Mihaljevec / os-gornji-mihaljevec.skole.hr / ured@os-gornji-mihaljevec.skole.hr
preskoči na navigaciju