preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gornji Mihaljevec

Matematički kutak


Sveta Kata, slastice na vrata - projekt predmetne nastave

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 5. 12. 2012.

Vrlo zanimljiv projektni tjedan prepun raznih aktivnosti i događanja!

Učenici 5. razreda ne samo da su naučili nešto novo na matematici već su se i zasladili raznim finim namirnicama koje koristimo u izradi kolača...

Pročitajte više o zanimljivoj radionici na nastavi matematike!

Sveta Kata, slastice na vrata

 

U razdoblju od 19. do 23. studenog u našoj su školi provedene razne aktivnosti i radionice u okviru projekta predmetne nastave Sveta Kata, slastice na vrata. Projekt je realiziran kroz tematski projektni tjedan - u sklopu nastave jezika (hrvatskog, njemačkog i engleskog jezika), matematike, biologije, kemije i geografije te kroz radionicu u školskoj knjižnici.

Na nastavi matematike je bilo posebno veselo. S učenicima 5. razreda realizirana je radionica Standardizacija kulinarskih mjera za masu.

Učenici su tijekom rujna i listopada prikupljali stare recepte tradicionalnih međimurskih kolača svojih baka i prabaka. Stupili smo u kontakt s nekoliko muzeja na području Republike Hrvatske te se ovim putem svima zahvaljujemo na odazivu, a posebno gospođi Maji Žebčević-Matić iz Gradskog muzeja Požega koja nam je poslala skenirane originalne stare recepte pisane rukom kao i izvode iz starih tiskanih kuharica.

Upravo sam te zanimljive materijale iskoristila kao uvod u našu radionicu. Učenici su bili oduševljeni ne samo načinom zapisa recepata već i njima potpuno nepoznatim mjerama i mjernim jedinicama...

Nakon što su učenici u parovima proučili koje se mjere javljaju u starim receptima (najzanimljivija je bila grbločka - drvena lopatica/mjera za sipke namirnice), krenuli smo s realizacijom praktične aktivnosti izmjere tradicionalnih kulinarskih mjera standardnim mjernim jedinicama za masu. Za potrebe mjerenja učiteljica biologije nam je posudila vrlo preciznu vagu.

Učenici su se podijelili u nekoliko radnih skupina: skupina koja je vagala namirnice za kolače, skupina koja je zapisivala izmjerene mase te skupina koja je izrađivala foto-zapise pojedinih mjera. Imali smo i posebnu skupinu "dežurnih čistača" koji su što meli što "plesali" s metlom uokolo ;-)

Rezultate mjerenja smo objedinili u knjižicu s foto-stripom uz objašnjenja mjera na međimurskom dijalektu i prikaz mase standardnim mjernim jedinicama (u privitku). Foto-zapise s radionice pogledajte na foto-galerija.

Mjerenje mase namirnica za kolače bilo je vrlo zabavno, pogotovo na kraju kada su učenici sasvim spontano sve što su izmjerili - pojeli!

 

Aleksandra-Maria Vuković


Priloženi dokumenti:
Matematicka_radionica_Sveta_Kata.pdf (13.51 MB)


e-Dnevik

Aktualno
PROJEKTI
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Korisni linkovi > Zarazno
 > Zabava

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Gornji Mihaljevec / Gornji Mihaljevec 16, HR-40306 Gornji Mihaljevec / os-gornji-mihaljevec.skole.hr / ured@os-gornji-mihaljevec.skole.hr
preskoči na navigaciju