Napravili smo zdravu slasticu - pire od jabuka
Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 16. 10. 2017.
Ove godine smo iz našeg voćnjaka ipak uspjeli dobiti nešto jabuka. One najotpornije uspjele su se oduprijeti proljetnom mrazu, koji je poharao brojne voćnjake. Pobrali smo ih i vrlo brzo donijeli odluku da ove jeseni pokušamo od jabuka napraviti nešto novo – pire od jabuka. Složilo se dosta malih ruku predvođeni učiteljicama Andrijanom Perčić (voditeljica Prirodoslovne grupe), Martom Lončar-Vinković (voditeljica UZ) i Ivanom Štimec Protrka (vjeroučiteljica): akciji su se odazvali učenici iz Voćarske grupe, ali i Vrtlari, Prirodoslovci i Čuvari prirode ...
Svi su zasukali rukave, prali, čistili i gulili jabuke, rezali na manje komade i konačno kuhali. Dodali smo tek malo cimeta, limunske kiseline i malo šećera, jer su jabuke bile dosta kisele. Nakon kuhanja jabuke smo usitnili, stavili u staklenke i pasterizirali. Planiramo koristiti pire kao dodatak kolačima – jer im daje sočnost, a može se jesti i samostalno ili s dodatkom šlaga.
Ivana Štimec Protrka
voditeljica Voćarske grupe i Čuvara prirode
« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |