preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gornji Mihaljevec

 > Naslovnica
Vijesti - OŠ Gornji Mihaljevec


Predavanje gljivarskog društva "Smrčak"

Autor: Aleksandra-Maria Vuković, 4. 10. 2013.

U utorak 1. listopada 2013. za sve učenike od 1. do 8. razreda kao i za učitelje održano je korisno i zanimljivo predavanje g. Vladimira Mislovića - člana Gljivarskog društva "Smrčak" iz Čakovca.

Budući da je sezona branja gljiva u punom jeku, ovo predavanje i predstavljanje gljiva te njihovo prepoznavanje i razlikovanje jestivih od nejestivih gljiva izuzetno je korisno za sve one koji beru ili konzumiraju gljive...

Jesen nam je donijela mnoge plodove pa tako i gljive kojih ove godine ima zaista puno. Kako bismo bolje upoznali to malo carstvo gljiva i ponešto naučili o njima, pozvali smo u školu g. Vladimira Mislovića iz Gljivarskog društva "Smrčak" iz Čakovca. G. Vladimir već 40 godina gljivari što znači da šeće šumama, skuplja gljive i uči o njima. Saznali smo mnogo zanimljivih informacija, a samo ću spomenuti neke.

Gljive nisu ni biljke ni životinje već ih biolozi svrstavaju u zasebno carstvo koje broji 600 011 tisuća opisanih vrsta. 500 000 ih razlaže otpalo lišće i uginule organizme u humus, a svega 3000 ih se proučava. Dijele se u 2 skupine: OTROVNE (vještičje srce, zelena pupavka, citronka, panterovka, ružna krasnica, vražji vrganj) i JESTIVE (rupičarke - šiljatonogi vrganj, brezov vrganja, kuštravci, smrčak i lističarke - sunčanice). Dijelovi gljiva su klobuk, stručak i korijen. Rado žive u suživotu sa biljkama poput hrasta, jele, bukve, graba i taj suživot nazivamo MIKORIZA. Biljka uzima vodu iz hifa gljiva (stanice), a gljivi vraća mineralne tvari koje su gljivi potrebne.

Gljive su iznimno hranjive jer sadrže 71% vode, 4% bjelančevina, 3% ugljikohidrata i 2% vitamina i minerala. Teško su probaljive pa se ne preporuča konzumacija više od 2 puta tjedno. Osim su su ukusne za jelo, mnoge imaju i ljekovita svojstva, a od nekih se dobiva i lijek penicilin.

Zakon o gljivama i gljivarenju navodi da se neke gljive smiju brati samo za potrebe izložbe kao što su carska blagva i medenka. Nije dozvoljeno branje gljiva po tuđim šumama, osim ako vam gljivarsko društvo ne izda iskaznicu za slobodno branje gljiva što znači 2 kg po danu.

Uz svaku spomenutu gljivu, g. Vladimir nam je i pokazao istu ili na fotografiji ili ubrane primjerke koje je donio u 4 velike košare. Na kraju predavanja, učenici su postavili i nekoliko pitanja: Jesu li sve gljive otrovne? Ne.; Koja je najsmrtonosnija? Zelena pupavka.; Koji su rekordi među gljivama? U Međimurju najteža puhara 16 kg, Orjaška zraščenka 20 kg na drvetu i 200 t najteža na svijetu.

Zahvalni za primljena znanja i oduševljeni njegovim znanjem nadamo se i nekom budućem susretu s gljivarem u našoj školi.

I za kraj tri zapovijedi važne za upamtiti: Ne berite sumnjive gljive! Sakupljajte samo gljive koje poznajete! Ne uništavajte otrovne gljive, one su nekome hrana i ukras su prirode.

 

Monika Cindrić, prof
učiteljica biologije i kemije

 

Foto-zapise s predavanja pogledajte na foto-galerija Gljivarsko društvo Smrčak, Čakovec.

 




e-Dnevik

Aktualno
PROJEKTI





Korisni linkovi

Srednje škole

 

 

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Gornji Mihaljevec / Gornji Mihaljevec 16, HR-40306 Gornji Mihaljevec / os-gornji-mihaljevec.skole.hr / ured@os-gornji-mihaljevec.skole.hr
preskoči na navigaciju