preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gornji Mihaljevec

 > Naslovnica

Satnica i prijevoz školskog autobusa za 2021./2022. šk.god.

 


Vijesti - OŠ Gornji Mihaljevec


KRONOLOŠKI OSVRT NA IDEJNO RJEŠENJE DOGRADNJE ŠKOLE I IZGRADNJE ŠKOLSKE SPORTSKE DVORANE OŠ GORNJI MIHALJEVEC

Autor: Milena Maračić, 30. 4. 2021.

Internetom su počele kružiti slike idejnog rješenja za projekt dogradnje škole, izgradnje školske sportske dvorane i objašnjenja da do realizacije istog nije došlo „jer ga koče osobe koje su izdale nalog za projektni zadatak, a to su gospođa Karmen Sklepić, ravnateljica OŠ Gornji Mihaljevec i gospođa Blaženka Novak, pročelnica odjela za školstvo Međimurske Županije.“

Dužnost mi je kao ravnateljici škole obratiti se prvenstveno vama, roditeljima učenika Osnovne škole Gornji Mihaljevec, ali i svim budućim roditeljima kao i cijeloj lokalnoj zajednici o iznesenim navodima. Obzirom na to da je projekt rekonstrukcije i dogradnje škole i izgradnje školske sportske dvorane sam po sebi kompleksan, a nažalost i previše ispolitiziran, ovaj kronološki pregled sustavni je prikaz radnji/događaja koji su pratili navedeni projekt.

  1. Šk. god. 2018./19.

Međimurska županija uvrstila je dogradnju škole i izgradnju školske sportske dvorane u svoj projektni plan.

Koncept idejnog projekta izradila je tvrtka Princon d.o.o. iz Čakovca.

Održano je nekoliko sastanaka (prisutni predstavnici županije, općine i škole) gdje je predstavljen koncept idejnog projekta od strane tvrtke Princon d.o.o. Kako su predstavnici Općine tražili da se predstavljeni projekt izmjeni u smislu proširenja sportske dvorane i nekih dodatnih prostorija, dogovoreno je da će se postupiti u skladu s traženim što je i učinjeno: projektirana je jednodijelna proširena dvorana s tribinama i svim pratećim prostorima. Ipak, na tako predstavljeni projekt načelnik Općine iskazuje nezadovoljstvo te odbija prihvatiti prijedlog jednodijelne proširene dvorane zbog čega Županija briše iz svog plana projekt dogradnje škole i školske sportske dvorane OŠ Gornji Mihaljevec.

 

  1. Šk. god. 2019./20.

Početkom nove školske godine ponovno se pokreće postupak izrade idejnog projekta, ali načelnik Općine angažira novog projektanta, tvrtku Ingolab d.o.o. s kojom dogovara izradu istog o čemu škola nije ni obaviještena.

  • Na prvom sastanku u Županiji prezentiran je novi prijedlog plana izgradnje školske sportske dvorane bez dogradnje škole (na projektu je prostor za školu ostavljen prazan) zbog čega Županija odbacuje i traži novi prijedlog kompletnog idejnog rješenja (Županija nalaže obavezne konzultacije sa školom).
  • Dana 10. ožujka 2020. godine projektant tvrtke Ingolab d.o.o. elektronskim putem obavještava školu da je izrađeno idejno rješenje za projekt dogradnje škole i izgradnje školske sportske dvorane.
  • Dana 14. travnja 2020. godine projektant tvrtke Ingolab d.o.o. elektronskim putem dostavlja školi idejno rješenje Rekonstrukcije i dogradnje škole i izgradnju školske sportske dvorane.

 

Na prezentaciji idejnog projekta u županiji uz prisustvo predstavnika Međimurske županije (župana i pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu), predstavnika Općine Gornji Mihaljevec (načelnika i pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela), predstavnika projektantske tvrtke Ingolab d.o.o. i ravnateljice škole izneseno je što u projektu treba mijenjati i zbog čega - rješenje nije primjereno potrebi škole, pedagoškom standardu i veličini parcele (zemljišta).

 

 

 

  1. Šk. god. 2020./21.

Obzirom na to da idejno rješenje izgradnje školske sportske dvorane nije primjereno potrebi škole, pedagoškom standardu, a ni veličini parcele (zemljišta) predloženo je da se napravi izmjena idejnog rješenja.

Pedagoški standard propisuje:

  • „Prostor za tjelesnu i zdravstvenu kulturu određuje se, organizira i oprema u skladu s uvjetima utvrđenim nastavnim planom i programom tog predmeta i standardima koji se propisuju u školstvu i športu. Škola mora imati dvoranu za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture primjerenu broju učenika. Škola od 8 razrednih odjela ima školsku jednodijelnu dvoranu veličine 15x27x6 m sa svim pratećim prostorima.“ (Čl. 23. st. 5. -   Državni pedagoški standard osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja).
  • Vanjski prostori: „Prostori nastavnih područja: razredna nastava na otvorenom, školski didaktički prostor, školsko dvorište i školski park, vježbalište - vanjski prostori za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture, ostale parkovne površine u skladu s mogućnošću lokacije“ (Čl. 22. točka 7.2. Državni pedagoški standard osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja).

Napravljen je novi izmijenjeni idejni plan koji je trenutno u razmatranju.

Za svaki daljnji korak nužno je usklađenje urbanističkog plana Općine što do sada nije napravljeno.

Projektni zadatak za izradu Idejnog projekta rekonstrukcije i dogradnje škole i izgradnje školske sportske dvorane naručila je i platila Međimurska županija prošle godine u iznosu od 110.000,00 kuna.

 

Ovim je prikazom točnih podataka jasno obrazloženo i odgovoreno na pitanje koje se s razlogom postavlja: „Zašto još uvijek nema školske sportske dvorane i jednosmjenske nastave?“. Tužno je što se plasiranjem lažnih vijesti poput „zašto se ne sruši zgrada DVD-a Gornji Mihaljevec koji muči ravnateljicu Osnovne škole Gornji Mihaljevec“ pokušava stvoriti alibi za postavljeno pitanje. OŠ Gornji Mihaljevec i DVD Gornji Mihaljevec dugi niz godina uspješno surađuju što je ujedno i odličan primjer kako je dobra komunikacija ključ uspjeha.

 

Kao ravnateljica Osnovne škole Gornji Mihaljevec smatram da naše djelovanje: angažiranost učenika i predanost učitelja u našem mikrosvijetu Gornjeg Mihaljevca ima učinka diljem Republike Hrvatske, a dogradnja škole i izgradnja školske sportske dvorane značila bi povećanje većeg standarda odgojno-obrazovnog procesa i veća obrazovna postignuća učenika.

Ravnateljica škole
Karmen Sklepić

 
e-Dnevik

Aktualno
PROJEKTI

Korisni linkovi

Srednje škole

 

 

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Gornji Mihaljevec / Gornji Mihaljevec 16, HR-40306 Gornji Mihaljevec / os-gornji-mihaljevec.skole.hr / ured@os-gornji-mihaljevec.skole.hr
preskoči na navigaciju