preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gornji Mihaljevec

 > Naslovnica

Satnica i prijevoz školskog autobusa za 2021./2022. šk.god.

 


Vijesti - OŠ Gornji Mihaljevec


UČENICA HANA TOMAŠIĆ UŠLA U KRUG NAJUSPJEŠNIJIH HAIKU PISACA!

Autor: Milena Maračić, 8. 7. 2021.

7. srpnja 2021. održana je dodjela nagrada natječaja Prema Suncu – ususret Olimpijskim igrama u Tokiju koji je organiziran od strane Hrvatskog olimpijskog odbora i Društva hrvatskih književnika te Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj, a Hana Tomašić, učenica 8.r.  ušla je u desetak ponajboljih autora haiku pjesama uz rame našim suvremenim pjesnicima pod mentorstvom Lidije Novak Levatić i u pratnji ravnateljice škole  Karmen Sklepić.

Domaćini svečanosti u Westinu bili su predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač te predsjednik HDK-a Zlatko Krilić, a među gostima - književnicima, kulturnim i sportskim djelatnicima - bila je i japanska veleposlanica u RH, Njenoj Ekscelenciji Misako Kaji, s pratnjom.

Velika nam je čast bila sudjelovati na tako uvaženom i visoko rangiranom natječaju, a još veća čast bila je stajati uz bok poznatim pjesnicima i autorima svih profila. Na natječaj pristiglo je 319 haiku pjesama (preko 600 trostiha), a tri ponajbolje haiku pjesme bile su nagrađene vrijednim novčanim nagradama. Ostale pohvaljene pjesme bit će tiskane u časopisu Republika.

Članovi prosudbenog povjerenstva su Drago Štambuk (predsjednik), Nikola Đuretić, afirmirani haiku autor i Yutaro Nishida, diplomat zadužen za kulturu u japanskom veleposlanstvu u Zagrebu nagradili su tri najbolje haiku pjesme autora: 1. Enesa Kiševića koji je vjerojatno inspiriran skokovima Blanke Vlašić ostvario vrhunski haiku o misaonom procesu prije samog skakanja u vis i svladavanja ljestvice. Drugonagrađeni Ivan Ivančan opjevao je temu samuraja čiji pogled svijetli jače od njegova zadjenutog oružanog zaštitnoga znaka, sječiva katane, a trećenagrađeni Tomislav Maretić svraća pozornost na ljude zaposlene pod kišobranom od kojih jedan zastaje pred rascvalom forzicijom zapažajući ljepotu i uživajući u njoj na tmuran kišni dan. Uz iznos od 3000 kuna (bruto), dobitnik prve nagrade ostvario je pravo i na sedmodnevni rezidencijalni boravak u Matulovom gruntu u Međimurju, dok su drugonagrađeni Ivan Ivančan i trećenagrađeni Tomislav Maretić dobili 2000, odnosno 1500 kuna u bruto iznosu.

Trideset i devetero sudionika zavrijedilo je pohvale jer natječaj, iako temeljen prvenstveno na sportsko-olimpijskim temama, nije zanemarivao slobodne teme, osobito one vezane s potresima u Hrvatskoj, korona virusom, kao i trostihe na dionicama (kajkavskoj, čakavskoj i štokavskoj) trojednoga hrvatskog nam jezika i dobro poznatog ča-kaj-što jedinstva koji je 2019. proglašen kulturnim dobrom i stavljen na Nacionalnu listu zaštićene nematerijalne baštine. Čitav niz afirmiranih hrvatskih književnika sudjelovalo je na natječaju, ali među njima je i naša Hana Tomašić koja je uz još jednu učenicu iz Sv. Đurđa pohvaljena među „velikima“! Njezin je rad među ostalima bio pročitan na samoj dodjeli nagrada, a čitao ga je glumac Dragan Despot. Na svečanosti nastupila je i Marija Vidović, ali i  kći Ljupke Gojić Mikić te Mihaela Mikića Janne Siene Mikić.

Hanin rad treba istaknuti:

 

SUNCE IZLAZI

RUKOMETNA LOPTA SJA

PUNA LJUBAVI!

 

Republika Hrvatska je tako, zajedno s domovinom haiku poezije Japanom te sa SAD-om, istinska haiku velesila, treća država po broju ljubitelja haiku poezije, a Hani poručujemo da smo na nju ponosni i neka samo nastavi pisati i javljati se na natječaje jer uspjeh je neizostavan! Čestitke!

Lidija Novak Levatić, prof.
e-Dnevik

Aktualno
PROJEKTI

Korisni linkovi

Srednje škole

 

 

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Gornji Mihaljevec / Gornji Mihaljevec 16, HR-40306 Gornji Mihaljevec / os-gornji-mihaljevec.skole.hr / ured@os-gornji-mihaljevec.skole.hr
preskoči na navigaciju